Saturday, 29 July 2017

Cari ..

Sebagai seorang lelaki gay, apa yang sebenarnya ko cari dalam hidup ini?

Persoalan yang sangat biasa dikalangan gay terutamanya di tempat2 yang penerimaan terhadap homoseksual sangat lah rendah. Aku tanya lagi, orang sekeliling ko wont allow you to be gay, so where are you heading to, guys ?  

Ramai yang stuck ... kata mereka ini adalah dugaan Tuhan. Tuhan tak bagi kesusahan melainkan bersebab. Dan pada mereka, sebab mereka menjadi gay adalah ujian untuk masuk syurga. Ini adalah jihad yang ulung dalam jalan menuju Illahi.

Then ... kalau ko masuk syurga, will you be straight ? 
Or Tuhan akan tukar pendirian Nya untuk menghalalkan jimak antara lelaki ?
Susah kan .. menjadi gay ni, tiada kepastian di dunia dan juga akhirat.
Jadi balik semula kepada soalan aku, apa yang korang sebagai gay cari dalam hidup ini?

Sesetengah gay pula .. mereka confused. Tak tahu apa yang dicari tetapi menuruti hawa nafsu. This is who I am kata nya. Maka berpasangan la mereka di muka bumi sedari hakikat songsang itu bertentangan dengan prinsip kepercayaan mereka. Ahhh ... lantak lah. Nanti satu hari, aku akan berubah juga. Kembali kepada fitrah Tuhan, meninggalkan segala yang durjana ini. Mereka monolog sendirian, sambil jari jemari menggapai laci, di cari kondom yang berbaki semalam. Perisa buah ciku pulak malam ni. KY Jelly jangan dilupa kang melecet, buasir sebulan. Sesudah 10 minit di pentas aksi, maka penyesalan datang berkumandangan seakan-akan lagu raya Musafir di Aidilfirti dendangan S.Jibeng. Putara roda kehidupan ini diulang-ulang, entah sampai bila. Apa yang dicari ... tidak juga ketemui. 

Sedikit gay merasakan mereka tahu apa yang mereka cari. Kata mereka, bagaimana aku dilahirkan gay, begitulah aku akan hidup. Biarpon mereka tahu Tuhan menentang. Diteguknya tequila sambil fikiran melayang rakus .. sambil berkata, ini Tuhan yang sebenarnya. Mereka bukan tidak percaya pada yang di Atas. Mungkin mereka marah. Ibarat anak kecil yang memberontak. Mereka percaya, mereka sayang Pencipta tetapi mereka kecewa dan meminta perhatian. Asas nya mereka tahu apa yang mereka cari dan mahu, tetapi mereka rebel kerana yakin tidak mungkin mereka akan mendapat apa yang mereka cari. 


Begitulah lumrah, menjadi minoriti. Bila golongan homoseksual di samakan dengan dosa rakyat Sodom dan Gomorrah, apa yang tinggal hanya lah penghinaan dan penolakkan. Salah Tuhan kah ? Salah sejarah kah? atau salah kitab kah? Tidak ada jiwa yang minta dilahirkan sebagai hetero ataupon homo seksual. Tidak boleh kah manusia yang darjat nya diangkat tinggi lantaran kebolehan akal nya ini menerima ini sebagai anugerah Yang Esa yang tiada cacat cela nya. 

Kita menindas orang lain melalui pemikiran yang linear. Kita sentiasa merasa lebih baik dan benar berbanding orang lain. Kita memaksa orang lain menerima ideologi kita. Kita menghukum orang lain yang berbeza. Kita merasa kita berhak masuk ke dalam syurga. Itu lah yang kita cari dalam hidup ini, kata mereka. Tuhan memberi redha kepada kita dan mereka yang tidak senada, tidak seharusnya duduk bersama kita atas muka bumi ini. Sekurang kurang nya aku percaya, dalam hati setiap daripada mereka ada notasi begini. Kalau tidak, masakan gay dihentam kiri kanan atas bawah seolah2 menjadi liabiliti pada mereka yang merasakan berada pada landasan yang betul.

"Kalau Tuhan nak bagi bala, Tuhan tak bagi kat hangpa saja, tuhan bagi semua. Sebab tu kami tak boleh terima gay" ... 

Tidak ada beza mereka dengan kisah Sodom dan Gomorrah dalam versi straight ... dan ye, gay pon tak semestinya baik.

Maaflah sekadar bercerita apa yang terlintas. Sekadar berkongsi rasa, rasa seorang insan gay yang tidak ada kena mengena dengan semua perkara yang disebut di atas. Haha. Nu'man bukan macam Ramai, Sesetengah atau Sedikit gay dalam naratif ini .. Nu'man juga bukan rebel terhadap mereka seperti Kita.


Tidak ada kepentingan seorang gay seperti Nu'man untuk kisah akan perihal gay yang lain. Apatah lagi yang straight, dengan nada kasar nya .. mampuih pi la kat hangpa. Hahaha. Cuma sedikit rasa sayang barangkali bila dalam survival kita yang lama dekat dunia ni, ramai yang masih belum tahu, apa yang dicari mereka. Dengar2, kata mereka kebahagiaan la yang dicari. Tetapi tidak tahu untuk bahagia. 

Mungkin bahagia itu bila ...
Dia : Seronok kan bila berdua bergini .. mengadap langit di malam hari, dengan pandangan membelah bintang bintang di ruang udara ..
Nu'man : Jadah nya ayat macam pukey ayam ni ..
Dia : Bila ada awak, saya rasa bahagia sangat. Saya rasa Tuhan telah melengkapi hidup saya dengan memberi awak seadanya ... (sambil dipicit hidung Nu'man lalu tangan digengam erat)
Nu'man : Hurmm ..langit dah kelam tu .. hari nak hujan. Lagi banyak awk bercakap, lagi cepat petir turun. Jom balik ..

Maka si dia dan Nu'man bangun lantas menepuk2 seluar masing2 yang agak kebasahan .. basah embun malam. Berjalan lah mereka berdua menuju rumah yang sepelaung saja ..menyelusuri sungai nan indah .. sesekali mengusik, bergurau senda ..dan juga mengomel

Nu'man : Hmmm balik ni nak kena masak pulak. Bakpo lah dapat laki malas dan tak pandai masak langsung. Jenuh la kita google resepi kat Internet hari2 ... demnnnn 
Dia : Padan mukaaaaa ...kekekekeke

Seperti itik serati pulang petang, kelibat mereka semakin kabur daripada pandangan ... sudah sampai ke rumah barangkali ..rumah yang kekal abadi, rumah yang letak nya dalam rahmat Tuhan ..syurga yang tidak pernah kurang nikmat nya ...

Mungkin bila fantasi seperti ini menjadi realiti .. itu lah antara sisipan bahagia yang kamu dan kamu cari ... dan bukannya dogengan dan fitnah dunia yang ada pada hari ni.
So guys .. dah tahu ke apa yang di cari dalam hidup ni ?
Ayuh ..share la .. jangan cakap nak cari threesome .. gang bang bagai dah la ..terus burung ababil datang musnahkan blog Nu'man. Sarang maksiat kate nya ..haha.


Thursday, 20 July 2017

Sexuality


Soalan yang agak common dan quite cliche ?



Sexuality boleh berubah ka ?
Many people say Yes, some say No. Yang banyak kata yes tu aku rasa biasanya daripada straight community. Dan begitu juga sebaliknya dengan mereka yang cakap NO. Entah la labu.

Scientifically, kita boleh explain kenapa manusia dilahirkan sebagai lelaki, perempuan, kembar mahupon tidak sempurna pemikiran atau anggota nya. But when it comes to the sexuality, we still have no answers. Tak ada sapa tahu atau dapat meramal bayi yang dilahirkannya akan menjadi  homoseksual. Apatah lagi menjadi seorang pondan. Gitu noks. Haha. Begitu juga bila kita membesar, perubahan2 fizikal yang berlaku pada kita, melihat bentuk mata, rambut, mulut, telinga dan sebagainya, ini semua mempunyai penjelasan secara saintifik dimana kita mewarisi nya melalui genetik daripada ibu dan ayah. Terdapat allel yang dominant dan resesif yang menentukan ciri2 fizikal yang kita warisi. How about sexuality ? Hurmm, tak ada jawapan pon.

Ramai orang mengaitkan sexuality ini berkait rapat dengan hubungan emosi. Setiap manusia akan melalui revolusi dalam emosi nya yang akan mempengaruhi sexuality seseorang itu. Sebab itu mereka kata, ramai straight yang pada mulanya adalah heteroseksual boleh menjadi biseksual dalam keadaan tertentu. Begitu juga dengan faktor persekitaran seperti cara dibesarkan, orang2 sekeliling yang akhirnya memberi kecenderungan seksualiti pada seseorang. Benar kah ? Ada yang cakap ya, dan ada yang cakap tidak. 

Pertamanya, semua orang kena paham, sebelum kita sembang pasal bisex bagai, masing2 kena terima yang golongan homosexuality memang wujud. Bukti2 arkeologi menunjukkan bahawasanya, perhubungan sesama jantina ini dah berlangsung beribu2 tahun sebelum ini. Malah, dalam Quran, indirectly Tuhan sendiri pon acknowledge yang memang wujud mereka yang bersifat homoseksual ini melalui kisah kaum nabi Luth. Sayang nya naratif di dalam Quran, majoriti menerima dan memahami golongan homosexual sebagai sesuatu yang tidak langsung diterima tuhan lantaran azab yang diterima mereka. 

Pernah kah kita berfikir, mereka yakni umat nabi Luth diazab asbab atas perbuatan mereka sendiri dan bukan kerana mereka golongan homosexual. Maka, apakah perbuatan mereka yang menjadi murka pada Tuhan sampaikan hampir keseluruhan kaum Luth dihancur Tuhan? Kalau sebab mereka berdosa kerana homosexual, kenapa isteri Nabi Luth juga tidak diselamatkan sedangkan Luth dan anak2 nya selamat. Apakah sebelum umat nabi Luth, tidak ada manusia gay ? Itu belum ko baca Old Testament lagi, anak2 nabi Luth ni siap rogol ayah dia dalam gua sampai beranak pinak. Incest sangat.

Tuhan tidak cerita banyak, tidak juga panjang ...entah kenapa .. hurmm. Tapi kalau orang boleh memberi perspektif yang berbeza dalam kisah umat nabi Luth ni, antara menjadi seorang homosexual dan juga melakukan perbuatan jahat (jenayah). Ada beza nya ...

Berbalik pada cerita sendiri, pernah kah Nu'man mencoba menukar sexuality nya ?
Soalan yang tak perlu dijawab kerana SEMUA gay yang wujud di dunia pada hari ini ataupon masa2 lalu, keSEMUAnya aku percaya pernah struggle untuk menjadi straight. 

Masa2 remaja yang patut aku nikmati dan enjoy dengan gembira, kebanyakkan nya dihabis untuk meratab nasib sendiri. Huhu. Apa saja yang aku tak buat. Dekat kan diri dengan Tuhan, sembahyang berjemaah setiap waktu, berpuasa sunat, membaca Quran walaupon satu patah haram tak paham masa tu, bersolat tengah malam, menangis dalam doa, mencuba untuk menyukai wanita, bersukan sebab masa tu fikir, laki yang tak bersukan ada potency jadi gay ..hahaha. Semua nya pernah buat .. tapi Allah tak makbul untuk jadi straight.

Tak berputus asa, bila meningkat dewasa, aku cuba mengorat perempuan walaupon diam2 sahaja, tapi di tengah jalan dah mengalah. Haha. Mencuba juga tengok video porno perempuan ... tapi bila perempuan tu start telanjang, aku dah gelabah dan terus tutup. Demn. Geli tengok women's breast ..apatah lagi kelentit nya. Sampai usia hari ini, percayalah Nu'man tak mampu nak tengok langsung aset perempuan yang mereka banga-banggakan itu. Bukan sebab menjaga penglihatan tapi sebab ada rasa mual dalam hati yang menolak kuat. Eww gituh.
Ehh solehah sangat perangai ko. Wakaka.

Di akhir jalan, aku terima seadanya diri ini sebagai seorang gay. 

Bagaimana ini bermula? Lebih kurang 5 tahun lalu, aku ada terbaca satu buku .. bukan pasal LBGTQ tetapi mengenai critics dalam Islam hari ini .. Started dari hari tu, aku mula membaca Quran dengan niat untuk menyingkap makna setiap ayat2 yang Allah bagi ... to make it short, lama2 aku menjadi seorang Muslim yang progresif. Sebab apa yang aku baca dan paham, banyak berbeza dengan apa yang pernah aku amalkan sebelum ni. Apakah aku seorang yang rebellious dlm agama ? No, im not. Aku cuma jumpa salah satu jalan  .. yang boleh beri aku ketenangan dan keyakinan.

Macam mana Tuhan cakap dalam Quran, dalam anugerah kalam Nya, terdapat ayat2 yang bersifat mutasyabihat dan samar2 maknanya. Tidak ada sesapa yang mengetahui nya dan dapat menjelaskan nya. Tidak juga disebut ayat yang mana. Maka aku percaya, tidak ada orang yang baca Quran yang sama akan mempunyai pandangan yang sama dan itu Allah acknowledge dalam Quran melalui ayat2 mutasyabihat ini. Aku juga berpandangan, tidak ada sapa boleh mendabik yang dia lebih paham Quran melebihi orang lain. Satu ayat saja Allah bagi, hikmah nya berbagai. Katakan lah, aku juga mungkin tersalah jalan dan tersesat arah dalam mencari .. tapi Allah juga berfirman Dia boleh campak kan hidayah  kepada sesapa yang dia suka. Apa makna nya itu? ... hurmm bagi aku itu harapan. Tak ada sapa boleh letak label pada ko, selagi Allah belum muktamadkan. Dengan harapan ini, aku merintih akan kasih sayang Tuhan ... moga2 ada terselit nama Nu'man di ingatan Nya walaupon pada list yang terakhir. Gituh.

Maka, soalan tentang seksualiti ini tidak lagi wujud dalam pegangan hidup aku. Sama ada mahu menjadi straight atau tidak, bukan lagi persoalan yang aku perlu pikir. Orang masih tanya, boleh ke sexuality berubah. Ya, dengan izin Tuhan tapi perlu ke ? Is that necessary ? Being a gay tak layak dapat kasih sayang Tuhan ke? Tuhan tak cakap pon kan ... cuma cakap2 orang saja. So kenapa perlu tukar sexuality ... yang perlu tukar .. attitude. Kann. P/s. Anyway kalau ikut common sense aku, aku percaya sexuality tak boleh berubah. Cuma sebab kepercayaan aku pada Tuhan melebihi common sense dan menjangkaui kemustahilan .. I just leave a blank space there.

Apapun, Nu'man ... dunia dan akhirat, tidak ada apa yang akan berubah pada sexuality ini. I am gay and always be gay. Biarpon seluruh gay di dunia ni berkemampuan dan nak berubah jadi straight .. I dont want. Tak nak dan Tak Nak !!  Rasa lebih disayangi Tuhan dan orang bila begini. :p

I am so comfortable now with my feeling and sexuality. 


Psst : Kalau ada straight yang rasa boleh tukar sexuality Nu'man .. please take me. Kita stay bersama2 for few months .. and lets see what's gonna happen. Jangan cakap, abam tak warning tau nanti ..wakakaka. Bluerkk ..




Thursday, 6 July 2017

Future me

Jumaat yang lepas, satu lagi detik bersejarah buat pencinta LBGT. Sekarang uols dah boleh kawen dekat German sesambil berangan pre wedding photoshoot dekat Tembok Berlin. Haha. Ini sekaligus menjadikan German, negara ke 23 menghalal kan perkahwinan sesama jenis (by law). Kalau ikutkan penghalalan gay marriage ni takde lah lama sangat. Masih remaja lagi kata orang, sebab tak sampai pon 20 tahun sejak Belanda menjadi negara pertama yang mengiktiraf perkawinan sesama jenis pada tahun 2001. Bagi pasangan LBGT, besar makna nya ni sebab mereka bebas praktis kehidupan normal macam orang lain (perkahwinan, penceraian dan juga mengambil anak angkat) dengan tertakluk kepada kuasa undang2.

Ikut kronologi negara2 yang menghalalkan perkahwinan sejenis ni

2001- Belanda
2003- Belgium
2005- Spain and Canada
2006- Afrika Selatan
2009- Sweden and Norway
2010- Portugal, Iceland and Argentina
2012- Denmark
2013- France, Brazil, Uruguay, New Zealand
2014- UK (excluding Ireland Utara)
2015- Ireland, US, Luxemburg
2016- Colombia and Greenland
2017- Finland and Germany

Coming soon, Taiwan dalam proses untuk legalize same sex marriage sekaligus akan menjadi negara Asia pertama berbuat demikian. Kalau kita tengok negara2 ni, kebanyakkan nya adalah negara2 maju yang menguasai sains dan teknologi. Apakah mereka bodoh ? Apakah mereka semua akan masuk neraka kerana bukan negara Islam dan tidak mengharamkan homoseksual ? I dunno. Kita bersenang lenang dalam tamadun sekarang pon kerana sumbangan sains dan teknologi mereka. Berhak kah kita nak cakap mereka bodoh. Sedangkan negara2 Islam hari ni pon, sibuk dengan isu2 remeh dan bermusuh sama sendiri. Ibarat kita nak orang dengar cakap kita, tapi hidup kita tak relevant pon pada orang tu.

When it comes to practicality, aku yakin common sense diorang tinggi. Mereka sedar yang marriage is for everbody. Tak ada sesapa pon patut menafikan hak pasangan yang mahu berkahwin untuk membina keluarga sendiri, tak kira hetero ataupon homo. Dan ia nya tak menyakitkan sesapon pon kecuali golongan2 yang merasakan ianya seperti menentang Tuhan. Tuhan yang begitu subjektif. Entah lah ...

Nu'man ... I'm not against same sex marriage even though I am Muslim. Justifikasi aku ? No need, aku secara peribadi merasakan ianya hanya memerlukan common sense jah. Makan bila lapar. Berak bila sakit perut. Tido bila mengantuk. Kahwin bila nak bina family. Soal common sense tak perlu define jantina mahupon sexuality orang. Semua ada hak yang sama. 

Tapi dalam Islam seperti mana yang kita paham sejak turun temurun, tak boleh. Haram dan berdosa mengikut ulama. Aku quote ulama untuk menegaskan dalam Quran, Allah tak sentuh pon tentang perkahwinan sesama jenis ni. Walaupon begitu, ramai akan requote balik ayat Quran tentang kisah kaum Nabi Luth sebagai justifikasi semua ni adalah haram dan berdosa besar. Aku terima. Takde masalah. Cuma, aku mungkin memahami kisah kaum Nabi Luth dengan konteks yang berbeza dan untuk itu biarlah Tuhan saja mengadili nya. Boleh kan berbeza pendapat dengan Nu'man sebab Nu'man sendiri pon memahami dan acknowledge pandangan mainstream agama dalam isu ini. Cuma, hati ini berat saja untuk menerima. Spesis rare gitu orang cakap. Haha. Spesis rare ni untung sabut timbul, untung batu tenggelam. Kalau tak ke jannah, jahanam la aku. Adessss.

Jangan ada pulak yang sinis lepas ni tanya, so bila ko nak kahwen dengan jantan Nu'man ? Come on ...

Read this ..

Aku orang Melayu beragama Islam. Percaya Allah walaupun hidayah tak sama macam kebanyakkan Muslim. Oh .. boleh juga baca mungkin aku langsung tak berhidayah bagi rata2 orang. Sedih pandangan orang begitu tetapi aku tak hidup nak mengikut kata2 kebanyakkan orang. Walau berbeza aku pertahan kan. Jujur nya, kalau boleh memilih, aku mengimpikan lelaki berperwatakkan Melayu sama seperti aku. Mempunyai ras bahasa yang sama, lenggok kehidupan yang tidak lari jauh daripada budaya. Akar melayu nya harus kuat tersemat di dada, tetapi pada masa yang sama menerima perbezaan aku seada nya. Tiada riak was2 di mata nya. Lebih afdhal jika lelaki Melayu itu mencintai aku demi Tuhan nya.
Sekarang, bagitau aku di mana ada lelaki Melayu dan beriman, yang sanggup berkahwin dengan Nu'man dan mencintai Nu'man seadanya demi Tuhan nya ? Sehingga waktu itu tiba, simpan lah soalan itu tentang bila dan patut kah Nu'man berkahwin  :p


P/S Walaupon aku jenis proud gay dalam diri, tapi dalam dunia ni banyak lagi perkara indah boleh buat yang takde sangkut paut dengan sexuality. Pintu2 kebahagiaan Tuhan ada banyak dan macam-macam. Kalau pintu perkahwinan belum Tuhan mahu buka, takpa la. Nu'man tunggu dan sementara itu enjoy dulu dengan pintu2 kebahagiaan yang lain. Gituuu motibasi nyaaa. Kehkeh. Masa depan masih lagi misteri buat kamu dan aku.

Oh ye, baru nie keluar berita pasal lebih 700 ribu bujang terlajak beraya .. komer la tuu ..kehkeh. Untung la juga zaman sekarang ni, ramai yang memilih hidup bujang, so xde la tertekan sangat sebab dah jadi macam trend kan. Tak kahwin takpa, tapi kalau tak laku ... hurmm itu yang seteressssssss ..hahahaha.

Kalau nak kawen, jangan lupa jemput kita tau ... :p
Yang kita tau, ramai pondan Melayu je yang kawen kat oversea.
Where are u gaysssss ... ?? Setakat upload vid dekat Tumblr jah .. batak low class sangat. Haha.