Tuesday, 6 June 2017

Being different

Hari ni aku off day. Tergerak hati nak rejuvenate blog ni balik sebab ada orang email, tanya bila nak update blog. Here I come. Tetapi blog post aku yang lepas, aku dah sumbat masuk dalam draft balik. Mungkin ini yang dikatakan anjakan paradigma (hoho), we start fresh okay. 

Doctors seriously ?

Baru-baru ni, KKM buat pertandingan untuk kempen kesihatan dan salah satu skop tema dan tajuk berkenaan kecelaruan gender melibatkan LBGTQ.  Imagine that, orang2 KKM yang rata-ratanya doctor yang dipandang tinggi secara intelektual dalam masyarakat pon boleh discriminate orang berdasarkan sexuality, masakan rakyat marhaen yang lain. 

This is super tough society. 
It is a society where ppl like me can't fix in. 

Honestly, aku paham la pola pemikiran seperti ini sebab cultural dogma dan juga religious faith. I was once like that. Aku pernah pandang rendah, pandang hina pada mereka yang terlibat dalam LBGTQ ini sebab itu lah yang ustaz, ustazah dan juga orang2 sekeliling ajar aku. Being a gay is like you being cursed. The only way out, taubat nasuha dan menjadi straight semula. Demn, it's true, aku dibesarkan dengan doktrin sebegitu walhal jauh dalam diri ini, kau tahu siapa aku. How hard it was for me to feature myself in the society. Aku dipaksa untuk belajar sukakan perempuan. Aku dipaksa untuk hanya simpan dalam hati bila mana aku tersuka pada lelaki. Dalam istilah moden dalam bentuk reversal, aku tidak ada beza dengan munafik. This society, ada dosa dengan aku. 

Hurmm

Menyalahkan orang lain, tak dapat selesaikan masalah pon. Wont make you happy either. Diorang akan stay macam mana diorang hari ini dan juga masa depan (at least, sampai akhir umur aku). We can't change society. Tak percaya, cubalah come out dengan parents dulu. See their reaction .. kebanyakkan parents kita pada hari ni masih lagi ortodoks. Being different is not an option to them. They have pride and ppl like me .. is a sacrifice. We for sure love who we are, but somehow we love our parents more. Ditelan mati mak, diluah mati bapak. Mereka memberi kita 'unconditional love', then it is a duty for a son to take care of their parent's pride. Setuju ? Huh

Aku nampak sekarang ni, quite a trend bila mana ppl with gay orientation ni dah banyak yang keluar kotak. It's not like diaorang come out dengan family, tapi at least diorang come clean dengan sesama diorang. Sebab tu sekarang ni sangat mudah untuk 'gay radaring' couples dalam social networking. Even your straight friends can tell. Well, Im not against this. Kita manusia lagipon. Ada akal, hati, perasaan dan nafsu. Itu yang membuat kita ciptaan Tuhan yang paling special. Cuma yang lain nya, kita tertarik pada same gender.  Aku dah perah otak memikirkan, what's wrong with that. Dan aku tak jumpa sedikit pon salah. It just ppl have different values and desires. 

Religion ? Is not enough to stop you being gay ?
Jawapan paling jujur atas muka bumi ni ..  hell NO.

Afraid of being different ?
Sometimes, yes. Takut orang benci. Takut orang pulau. Takut Tuhan campak dalam neraka. Takut Nabi tak mengaku umat. Hakikat nya, kita cuma takut pada 'apa orang fikir'. Kalau ko baik, have a pleasant personality, tak mungkin orang akan benci ko sebab ko gay. Kebencian yang normal adalah sebab attitude sahaja. Kalau sebab lain orang benci ko, itu masalah hati diorang. Not your problem. Ko baca Quran, ada ko jumpa ayat Tuhan campak ko dalam neraka sebab ko gay atau ko feeling love dengan orang seperti ko. Neraka itu subjektif, hanya untuk mereka yang tidak percaya Tuhan dan melakukan banyak perbuatan jahat dengan menzalimi hidup orang lain. Dua orang lelaki jatuh cinta dengan jujur .. taking care of each other dan sentiasa buat baik .. kalau bukan Tuhan yang beri kebahagian itu, ko ingat senang2 dia nak campak ko dalam neraka selepas itu. Have faith more. Percaya dengan Tuhan sampai tahap kalau ko kena tolak jatuh drpd KLCC pon, tuhan akan pakaikan sepasang sayap untuk ko terbang. Nabi tak mengaku umat ? Nabi pon ko tak pernat tengok, tapi ko percaya hati nabi sekeras itu. Again, have more confidence dengan kebaikan Nabi. Percaya yang Nabi sendiri ingin tengok ko bahagia dengan semua orang walaupon ko gay dan sentiasa hidup melakukan kebaikkan. Boleh kan kita hidup bahagia walaupon berbeza asalkan kita bersangka baik dengan Pencipta dan semua orang.

Do not afraid being different. 
Kita berhak bahagia di dunia mahupon akhirat.
Dan bahagia itu bukan pada orang lain tapi terletak dalam diri kita sendiri.

Ayuh ... be happy .. be different !!

10 comments :

  1. yup...that is another to put it...for me...personally, asal kita tau batas dan masih buat baik, that is good enough...bkn nak kondem yg tukar pasangan kat luar sana, tapi mungkin itu cara mereka...cara kita lain...jgn kerna semua org kat luar sana buat yg sama, kita pun terikut sama...know youe life, hold on to your own prinxiples...klu tak jumpa lagi, keep on searching but life ttp go on mcm biasa....klu jumpa, hargailah selama mungkin perasaan dan cherish the moment...wpun sekejap, tPi kita juga berhak utk berasa bahagia, rasa disayangi dan menyayangi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup .. same goes to you.I'm in no position to judge ppl lifestyle. Saya pon bukan baik sangat. But talking about principle, I am super monogamous. And to correct you ..hahaha, saya tak nak kebahagiaan sementara, what Im desire is an eternal happiness. Temporary suffering is okay. Gosh, that why I become so expensive, because my offering and expectation are always higher. Wakakaka. Gituhhh.

      Delete
  2. yep agreed! asalkan kita jaga batas2, xde dosa n masalah pun. kdg2 ada darjat yg Allah nk bg, yg byk mana ibadat sekalipun xkan sampai kpd darjat tu. Maka Allah uji seseorg tu dgn ujian yg hebat dlm hidup dia, supaya dia cari jln pnyelesaian sambil berserah kpdNya. bila dia tawakkal, taqwa n pass ujian tu, Allah bagi darjat tu. tp bila dia berpaling/putus asa dgn rahmat Allah dan xbertaubat sblm nafas terakhir, Allah akan azab dia dgn adil. Hahahahah sori berceramah, just a friendly reminder to myself & org lain.
    Last sekali, wasiat imam syafi'e:
    janganlah hidup dalam jangkaan manusia, tapi hiduplah dalam jangkaan Allah.
    tp, nk hidup cmtu lh yg susah sbb kita asek sedih dgn mulut org, tp x sedih bila putus asa dgn ujian Allah.
    watlek chill, maafkan je org straight yg discriminate tu. sbb dorang pun bercakap perkara yg dorang xtahu dan xpaham.
    Wallahu a'lam. nasehat ni utk diri aku juga :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes anon, thanks untuk mutiara kata di atas. Malang nya, ramai orang hari ni hidup untuk mendapat redha orang lain walaupon dia sendiri tidak redha dengan apa yang dia buat. I could not find another word for this .. kecuali, how pathetic ..demn.

      Somehow, saya pon kadang2 macam tu. Adeh .. kehkeh.

      Delete
  3. hi nukman, good that you're back. nanti you check out grim film, they offered a counter competition. i think as we go forward, we need to make more noise and counter these homophobes. the fact that the world is very connected, each time MY does something stupid wrt to LGBTs the international news will quickly pick up. Let them shame themselves because they are too stupid to know it.

    ReplyDelete
    Replies
    1. These homophobes ...I can understand from the view of old generation. But for new generation, with so much info, exposure, freedom of thought and still being homophobic ..urghhh per#r#$$@#$^ kejisss.

      Im not asking much, just a space to breath in and out as a free gay man. This must be one of hardest dream of my life. What to do ... hurmmm. Senyum saja la... Kehkeh.

      Delete
  4. welcome back nu'man..missed u already...bye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. I dont wanna ur miss thing, cliche .. kuih siput, rempeyek and ketupat will do enough, can you ..kehkeh

      Delete
  5. Welcome back Nu'man!..ni kes bangkit dari kubur ke caner? ekekeke

    Dah coming out kat parents blom? hehehe. Dollah apa citer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Giler ko nak cakap kat parents aku gay .. silap2 aku ke kubur ..haaha

      Delete